maanantai 4. toukokuuta 2015

Junalla 1-vuotiaan kanssa

Koska toiseen mummolaamme on matkaa noin nelisensataa kilometriä, poikamme on tottunut matkustamaan ihan pienestä pitäen. Totta puhuen vauvalle kertyi ensimmäisen vuotensa aikana varmasti enemmän junailukilometrejä kuin itselleni ensimmäisen 18 vuoden aikana. Ensimmäisen pidemmän automatkansa hän teki jo kuukauden iässä, kun matkusti omiin ristiäisiinsä 400 km auton takapenkillä. Siitä lähtien homma on sujunut (enemmän tai vähemmän) vaivattomasti. Tuo ensimmäinen reissu meni yhdellä imetyspysähdyksellä vaikka ajelimme kahdestaan. Näin jälkikäteen ajatellen usko oman jälkikasvun unenlahjoihin oli silloin kyllä todella vahva.

Sittemmin kun poika on vaatinut enemmän liikettä matkan aikana, olen suosiolla siirtynyt junan käyttäjäksi aina kun olemm matkanneet kahdestaan. Juna on näin ei-opiskelijalle ja ei-eläkeläiselle törkeän kallis väline, mutta mukavuudeltaan tällä hetkellä ainut toimiva. InterCity-junien leikkivaunu on ihan ehdoton (ennen se oli ehdoton ei, mutta näin se elämä muuttuu). Ja pendolinossakin matkaaminen on alkanut onnistua.


Tälläkin hetkellä kirjoitan tekstiä pendolinossa pojan nukkuessa rattaissa. Ja iloksenne tai ainakin omaksi ilokseni päätin kirjoittaa pienen vinkkilistan vauvan/taaperon kanssa matkaajalle:
  1. Kun varaat junalippua, ota se vaunusta, johon voit tuoda rattaat mukaan. Intercityssä se on yleensä vaunu 3 tai 4, pendolinossa 2. Ja jos tämä kyseinen vaunu on täynnä, kannattaa kuitenki nousta junaan sen vaunun kohdasta ja etsiä oma paikka myöhemmin.
  2. Liity Veturiin. Jos olet vielä vanhempain- tai hoitovapaalla, matkapäivät on helpompi varata ei-ruuhkaisille päiville, jolloin matkustamaan pääsee hyvällä tuurilla Veturi-tarjouksilla hieman inhimillisempään hintaan.
  3.  Pakkaa yhteen (hoito)laukkuun kaikki lapsen tarvitsemat välineet (vaipat, ruoat yms) sekä omat arvotavarat. Näin voit huoletta jättää repun tms vartioimatta siksi aikaa, kun käyt vaipanvaihdossa. 
  4. Varaa riittävästi leluja, snackseja, tutteja ja muita rauhoittavia juttuja mukaan. Itse pääsen helpolla, koska poika on äärimmäisen kiinnostunut tarroista ja leikkii omilla tarralenkkareillaan vaikka koko matkan, mutta useimmat tarvitsevat enemmänkin virikkeitä.
  5. Jos luotat yhtään lapsesi unenlahjoihin, valitse matkustusajaksi päivä- tai iltauniaika. Näin viihdykettä ei tarvitse keksiä koko matkalle ja saat ehkä itsekin hieman hengähtää.
  6. Vaunuissa, joissa on rattaille paikat, on myös yleensä myös lastenhoitovessa. Näistä usein löytyy myös hoitopöytä ja potta, mikä helpottaa asiointia. Tosin pyörivän yksivuotiaan kakkavaipanvaihto liikkuvassa junassa on silti haaste, en suostu väittämään sitä helpoksi.
  7. Jos itse haluat käydä vessassa, ota vauva mukaan rattaissa (mikäli ne ovat riittävän pienet). Huomattavasti helpompaa, kuin vauvan roikottaminen sylissä samalla kun itse yrität laittaa housuja kiinni yhdellä kädellä (olen kokeillut molemmat tyylit ja suosittelen lämpimästi ensimmäistä).
  8. Syöttäminen käy helpoiten rattaissa. Kokeilin kerran myös ravintolavaunua, koska halusin lämpimän veden vauvan puuroa varten, mutta junassa pelkkä vesikin maksaa ja syöttötuoleja ei ole. Suosittelen siis ennemminkin valmisruokia matkaan. Mieluiten jotain mitä ei tarvitse edes lämmittää.
  9. InterCity on helppo vaunujen kanssa liikkuvalle, koska junaan voi rullata suoraan maatasosta. Mutta älä jätä nopeampaa pendolinoa pelkästään sen takia väliin. Aina löytyy joku avulias sielu, joka auttaa rattaiden kanssa, kertaakaan en ole joutunut jäädä junasta pois sen takia, että en olisi päässyt vaunujen kanssa sisään.
Näillä vinkeillä on junailtu nyt vuoden verran ja matkat tuntuvat vain helpottuvan pojan kasvaessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti